N-VA Meerhout vroeg tijdens gemeenteraad maart om duidelijke communicatie i.v.m. GRUP !

Op 29 april 2021

Spel in de politiek is van alle tijden, maar het wordt pijnlijk wanneer een meerderheidspartij zich genoodzaakt ziet om zich te profileren ten koste van de burger en hiermee de waarheid wil omzeilen.

 

Met veel animo lazen we de post van Vooruit Meerhout dinsdag op haar sociale media ivm het GRUP. (Leidingstraat Antwerpen – Ruhr ) . Het bleef inderdaad stil na de verklaring van schepen Hannes maandag op de gemeenteraad omdat we verbijsterd waren van zijn verklaring en de stijl ervan.

We zetten de feiten even op een rijtje….

Dit dossier kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. In 2004 besliste de Vlaamse regering over de realisatie van een ruimtelijke visie en een actieprogramma voor het ENA (economisch netwerk Albertkanaal).

 Een van de punten in deze beslissing was een onderzoek naar de mogelijkheid en noodwendigheid voor pijpleidingen en een leidingstraat omdat toen al werd opgemerkt dat de bestaande leidingen en geplande leidingen niet zouden voldoen voor een visie naar de toekomst toe. Er zou bijkomende ruimte moeten worden gecreëerd om aan de vraag te kunnen voldoen. Gezien het belang van een toekomstige leidingstraat voor de chemische clusters in Geel, Meerhout, Laakdal en Tessenderlo werden de betreffende gemeente reeds gepolst naar aanleiding van een beleidsbrief Ruimtelijke ordening 2012-2013 waarin de leidingstraat afzonderlijk werd opgenomen door de minister van ruimtelijke ordening (Minister Muyters in de regering onder Peeters II, een coalitie van CDNV , NVA en SPA )

Het plan werd op de lange baan geschoven en kwam uiteindelijk terug op tafel bij de huidige Vlaamse regering. Minister Demir gelooft niet in het blijven doorschuiven van de hete aardappel en op 18 december 2020 keurde de regering de startnota goed voor de opmaak van de leidingstraat.

Februari 2021 werden de betrokken gemeentes geïnformeerd en kon men de startnota inkijken op de gemeentehuizen of online. Vanaf 2 maart tot 30 april kon IEDEREEN suggesties of opmerkingen indienen over de startnota (een beginontwerp) . Er werden ook infosessies online georganiseerd door het departement omgeving Vlaanderen.

Op 26 februari werd er melding gemaakt van de leidingstraat in de pers….op de gemeenteraad van 22 maart vroeg de N-VA fractie naar een duidelijke communicatie naar de burgers toe ivm deze leidingstraat, tevergeefs.

Begin april wordt de vraag om een gezamenlijk standpunt in te nemen voorgelegd op de fractievergadering van de verschillende partijen uit onze gemeente ….iedereen was bereid om constructief mee te werken aan een gezamenlijk sterk standpunt ….alleen de socialistische familie gaf niet thuis …..meermaals werd er gevraagd om een antwoord uit te werken wegens de toch dringende aard van de materie en gezien andere gemeentes reeds opmerkingen en aanpassingen hadden geformuleerd.  Dit had 1 van die zeldzame momenten geweest dat een gemeenteraad over de partijgrenzen heen een standpunt had kunnen innemen, een sterk signaal naar overheid en burger toe …maar helaas…..maandag 26 april komt de meerderheid plots met een nota die ze  bij hoogdringendheid willen voorleggen aan de gemeenteraad…..amper enkele uurtjes voor aanvang van de raad ….en dat na weken van vragen vanuit de N-VA fractie ……op de gemeenteraad gaf schepen Hannes na interventie van de N-VA fractie inderdaad toelichting bij de geschreven nota ….en ja het was stil na zijn toelichting …..de N-VA fractie was verbijsterd door het toneelstuk dat net was opgevoerd door zij die weken gezwegen hadden en niet wensten samen te werken of samen te zitten met de oppositiepartijen….. Schepen Hannes gaf als reden op dat ze dit wilden  behandelen in de openheid van de gemeenteraad …..een dergelijk belangrijk thema ….op de valreep van de tijdsduur van de publieke raadpleging …..na nagenoeg geen informatie naar de burgers toe … was daar een tekst …… wij zijn inderdaad zonder woorden….zoveel onkunde , zoveel onwil om samen te werken en nu de misplaatste profilering op sociale media …. Ja beste Meerhoutenaar ….wij zijn zonder woorden ….

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is